fbpx

Demokrati - Teatergrad

I forestillingen »demokrati« handler det ikke kun om at lytte og se, men også om at deltage. Som politikere placeres publikum i magtens bløde byrådsstole og skal debattere, tage stilling og aflægge løfter. Løfterne afgives bl.a. i forbindelse med “Jacobs Klimakamp”, hvor skuespiller Jacob Teglgaard sætter sig selv i spil og tager publikum med ind i et grænseland mellem teater og virkelighed på de sociale medier i gruppen “Jacobs Klimakamp”.

“Velkommen til ”Jacobs Klimakamp”. Jeg hedder Jacob, er 32 år, arbejder som skuespiller og er dybt bekymret for vores jord og specielt, hvad det er, vi gør ved den. Jeg er så optaget af dette, at jeg har kastet mig ud i et ganske omfattende og radikalt eksperiment: Jeg stiller mig nemlig fuldstændig til rådighed for jer. Jeg vil frem til den 21. november lade jer bestemme, hvordan jeg skal leve klimavenligt. Jeres forslag og ideer vil diktere, hvordan min hverdag vil se ud.”

Sådan skriver Jacob Teglgaard på Facebook-gruppen “Jacobs Klimakamp”, hvor han sammen med et voksende antal publikummer viderefører forestillingen »demokrati«’s arbejde for klimaet. Klimaelementet er dog kun en af mange emner, men kampen, og dermed teatret, fortsætter ind i privatlivet og formidles via billeder, video og tekst. I dialog med følgerne, der på nuværende tidspunkt tæller 570 medlemmer (23.10.17), fortæller, reflekterer og kæmper Jacob Teglgaard. Både for klodens ve og vel, men også for teatrets grænser for fortælling og scenekant.

Hvor stopper scenekanten?
“Alting har en konsekvens. Mit liv har en konsekvens. Min klimakamp handler om, at jeg skal lære at ændre mit forbrug og måske på vejen inspirere dig til at gøre det samme. Og det er her, du kommer ind i billedet. For du kan bestemme, hvad jeg skal gøre for at leve mere klimavenligt. Og så kan du følge min kamp frem til den 21. november. Mine op- og nedture og tips og tricks til, hvordan du selv kan gøre en forskel. Store forandringer er altid kommet nedefra. Demokrati opstod nedefra. Og vi er mange som er bekymret for klodens fremtid. Så måske kan vi i fællesskab gøre en kæmpe forskel!”

Ligesom borgmesterkæden med publikums egne ord for, hvordan de hjælper i samfundet, og deres ønsker for deres kommune, fortsætter »demokrati« efter publikum er taget hjem og teaterbilen er pakket. Flere publikummer har berettet om, at debatten omkring demokrati, fællesskab og medborgerskab er fortsat i klasseværelset, personalerummet og hjemme i det private. Netop refleksioner og debat efter forestillingen er noget, der har ligget Teatergrad på sinde. “Vores drøm er, at når publikum går fra forestillingen, så går de ikke hjem i sofaen, men kaster sig ind i demokratiet ved førstkommende lejlighed,” siger Christine Worre Kann, teaterleder ved Teatergrad. “Det er teatrets håb, at forestillingen vil give lokalområderne en indsprøjtning til den demokratiske samtale, der vil have varighed udover forestillingen.”

Efter »demokrati«, klimakampe og valgløfter
Den 20. november afsluttes turnéen på »demokrati« på Næstved Rådhus, hvor Grønnegades Kaserne Kulturcenter er arrangør. Efter kommunalvalget den 21. november overdrages de 46 bytaler og borgmesterkæder til de nyvalgte politikere. Borgmesterkæderne er skabt ud af publikums egne tanker om, hvad de bidrager med til samfundet og deres drømme for deres by. Med dem overdrages også håbet om den (fortsatte?) inddragelse og dialog, et demokrati forudsætter.

Følg med på Teatergrads Facebook-side og Instagram-profil (@teatergrad).