fbpx Skip to main content

Da vi i februar oplevede invasionen af Ukraine, stod mange af os tilbage med følelsen af afmagt og en stor lyst til at hjælpe – og hvor skulle vi tage fat?

Jeg blev bl.a. ramt af nogle af de samme følelser som jeg tidligere – i 2016 – havde stået med i forbindelse med krigen i Syrien. Dengang var der en mor som henvendte sig til os, fordi hun mente, at der manglede teater, som kunne hjælpe børn til at tale om deres følelser i forbindelse med Krig. Teatergrad var på det tidspunkt nyopstartet, og vi havde ikke produceret børneteater før, men forstod behovet og brændte for tematikken og nødvendigheden. Et par år efter kunne vi se tilbage på en periode, hvor vi i et fantastisk samarbejde med Dansk Røde Kors, havde skabt en interaktiv børneforestilling til skolernes mellemtrin KRIG – i børnehøjde. Med støtte fra Danida lykkedes det dengang at præsentere skoler i hele landet for over 150 gratis opførsler af forestillingen.

I forbindelse med opførslerne indsamlede vi dengang viden omkring børns forhold til, og forståelse af krig, samt hvordan de bearbejder deres viden. Den vigtigste og også meget skræmmende viden vi indhentede dengang var, at alle børnene bekymrer sin meget om krig og om, om de selv kan blive ramt. For eksempel troede mange børn dengang, at valget at Donald Trump i USA kunne medføre 3. verdenskrig. Endnu mere bekymrende var det, at de havde svært ved at finde et forum, hvor de kunne tale med voksne om det. For mange børn er det ikke let at tale med deres forældre om frygten for krig og det kom ligeledes bag på mange lærere, hvor meget disse bekymringer fylder.

Dette er, sammen med skabelsen af en forståelse for hvad Krigens regler er, hvad vi bearbejder i KRIG – i børnehøjde. Vi er derfor helt utrolig glade for, at det igen er lykkedes at skaffe midler til at præsentere 120 gratis forestillinger til skoler i hele landet! Vi har fået henvendelser fra skoler til at kunne have spillet mindst det dobbelte, men 120 opførsler er, hvad økonomien rækker til i denne omgang. Vi håber dog at kunne vende stærkt tilbage senere, da denne tematik desværre ikke ser ud til at forsvinde foreløbig. Vi ved, at der i dag sidder en del børn fra Ukraine, Syrien og andre lande i næsten alle skoleklasser, og vi vil igen gøre vores ypperligste for – med kyndig assistance fra Dansk Røde Kors – at skabe et kreativt teaterrum, der kan åbne for børnenes følelser om krig og dermed give mulighed for, at arbejde videre med dette sammen med deres lærere bagefter.

Som teaterleder elsker jeg at sende forestillinger på landevejen, der er skabt af en lyst til at gøre en reel forskel for en masse børn og unge. Det er dét, der driver os på Teatergrad, og vi vil blive ved med at søge samarbejdspartnere til at kunne gennemføre krig I børnehøjde, så længe den er relevant. Og det er den vist desværre lidt endnu …

Christine Worre Kann, Teaterleder

SENESTE NYHEDER

Filter

Samarbejde i kampen mod ensomhed

Morten Schwarz Lausten fra Røde Kors og Christine Worre Kann fra Teatergrad deler ud om…
5. juni 2024

Filter

Mød skuespiller og sangerinde Malou Takibo

Vi er i fuld gang med prøverne på OH, JOSEPHINE på Sophienholm. I den forbindelse,…
5. juni 2024