fbpx

grinet

GRINET OG DØDEN

– et musikalsk portræt af Halfdan Rasmussen om venskab, loyalitet, kærlighed, krig og modstand

Halfdan Rasmussen er hædret, elsket og beundret for sine børnerim og remser og er med de lettilgængelige tosserier et nationalt ikon. Et møde med Halfdan er let, legende og med et smil på læben. Sådan er fortællingen. Det Flydende Teaters musikdramatiske forestilling tager fat et andet sted.

Vi går tilbage til 2. Verdenskrig til Halfdans møde med sin kommende hustru og forfatter Ester Nagel og digteren Morten Nielsen. Mødet med de to sætter for alvor Halfdans store dilemma på spidsen: Skal han leve for at skrive eller skrive for at leve?

På & bag scenen

Medvirkende Lise Lauenblad, Thomas Bang + Pelle Nørdhøj Kann
+ musikere Hanna Englund + Marie Louise von Bülow
Dramatiker Line Mørkby
Instruktør Rolf Heim
Komponist Jeanett Albeck
Scenograf Johanne Eggert + Rebakke Bentzen

Forestillingen blev opført første gang 12. juni 2015 under CPH STAGE, stationær spilleperiode på Furesøen 17. juli–15. august, Danmarksturné 19. august–1. oktober 2015.

Se traileren til forestillingen her

Anmelderne skrev

    

“Halfdan Rasmussens ungdomssplittelse mellem Morten Nielsens modstandskamp og Ester Nagel Rasmussens skriveglæde er blevet til vellykket sommerteater hos Det Flydende Teater […]det er organisk og smukt og herligt selvfølgeligt. […]“

— Anne Middelboe Christensen, Information
» Læs Annelis Kuhlmanns minutiøse anmeldelse i Peripeti

Stærk og livsklog komedie om digterne Halfdan Rasmussen og Morten Nielsen […] Thomas Bang er kær som den skrutryggede Halfdan med bukserne helt oppe under armhulerne af lutter befippelse, Pelle Nordhøj Kann stærk som den kompromisløse kulturdesperado Morten, og Lise Lauenblad forener Esther med saftigdrilsk sødme. Ud på Furesøen vugger vi med vemodigt-smukt akkompagnement i bagstavnen – og det forunderlige er at bådfarten, den beskedne plads, de få rekvisitter og det totale fravær af scenisk illusion ikke virker distraherende, men tværtimod befordrende for historien.

— Henrik Lyding, Jyllands-Posten

    

Stemningsfuldt litterært trekantsdrama om modstandskamp og børnerim.

— Klaus Rothstein, Weekendavisen

   

“Grinet & Døden er teater, hvor alle led i kæden hænger fornemt sammen. Scenografien på Furesøen udnyttes fint med korets indskud (Elverhøjkoret), og det intime rum på båden er relevant som ramme for fornemt kammerspil af de tre skuespillere, Lise Lauenblad, Thomas Bang og Pelle Nordhøj Kann. Sagt på nudansk, så spiller de ”røven ud af bukserne” lige for næsen af publikum. Og uden at man egentlig bemærker det, har den ledsagende musik bidraget til at understrege de skiftende stemninger. Veludført af de to musikere Marie Louise von Bülow og Hanna Englund og smukt komponeret af Jeanett Albeck.”

— Carl Otto Dethlefsen, Det Grønne Område

   

“Det går voldsomt og hidsigt til, dette kæreste- og venne-drama. Vi får en stærk historie fortalt i Line Mørkebys formuleringer. […] Skismaet i hans sind har Thomas Bang fine udtryk for. Instruktøren Rolf Heim ligeledes. Som sådan er ’Det Flydende Teater’s forestilling et godt og interessant bidrag til at belyse en digter og hans værk, der er blevet kært folkeeje på ret ukendte præmisser.”

— Gregersdh.dk

    

“Den overraskende historie om Danmarks kæreste børnebogsforfatter fortælles i ’Grinet og døden’ af Det Flydende Teater. Glem alt om børnerim og fjolleremser, og forbered dig på et trekantsdrama mellem den unge Halfdan, forfatteren Ester Nagel, og digtervennen Morten Nielsen. […] Lise Lauenblad, Thomas Bang og Pelle Nordhøj Kann fortæller en rørende og enkel historie om forholdet mellem kunst, liv og kærlighed.”

— Kristian Husted, Politiken